Wybrane konserwanty do żywności – część 1

17 kwietnia, 2023 Wyłączono przez Edytor2
Wybrane konserwanty do żywności – część 1

Większość konsumentów poszukuje obecnie smacznej, atrakcyjnej i korzystnej cenowo żywności. Niestety takie produkty często zawierają bardzo dużo różnorodnych konserwantów zarówno naturalnych, jak i sztucznych. Czym są te konserwanty? Czy wszystkie są niebezpieczne dla zdrowia?

Czym są konserwanty do żywności?

Konserwanty są chemicznymi dodatkami do produktów żywnościowych. Poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu oraz przedłużają jego trwałość. Niestety niektóre z nich mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka, np. wywołują różnego rodzaju bóle, czy zwiększają objawy alergii.

Najpopularniejsze konserwanty do żywności

Dwutlenek tytanu E171

Barwnik zaleca jest ostrożność w jego stosowaniu. Powoduje niepłodność, doprowadzając do zaburzeń w gospodarce estrogenowej, obniża liczbę plemników, zaburza mikrobion i powoduje raka. Stosowany jest w gumach do żucia, śmietankach do kawy, gotowych ciastach oraz kosmetykach: kremach i talkach do twarzy.

Kwas sorbowy E200

Substancja konserwująca stosowana do utrzymywania wilgotności.  Choć uznawany jest za bezpieczny, to może powodować alergię kontaktową, np. u osób noszących szkła kontaktowe. Stosowany jest m.in. do dżemów, różnorodnych polew i serów pakowanych próżniowo. 

Sorbinian potasu E202

Związek syntetyczny uważany jest za bezpieczny. Wywołuje takie same objawy jak kwas sorbowy, czyli astmę, alergię i zapalenie skóry. Występuje w żywności m.in. w kandyzowanych lub lukrowanych owocach, pieczywie cukierniczych, różnorodnych gotowych polewach, w gotowych chlebach krojonych i pakowanych.

Sorbinian wapnia E203

Syntetyczny związek chemiczny uważany za bezpieczny w stosowaniu. Może być przyczyną problemów behawioralnych. Stosowany jest do żywności m.in. do dżemów i galaretek, lukrowanych i kandyzowanych owoców, margaryn o zawartości tłuszczu poniżej 60%.

Kwas benzoesowy E210

Stosowany jako substancja konserwująca i aromatyzująca. Może wywoływać pokrzywkę, astmę oraz niewielkie problemy ze wzrokiem. Powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę. W żywności dodawany jest, np.  do dżemów niskosłodzonych, gum do żucia, oliwek i produktów z oliwek oraz suszonych produktów mięsnych.

Benzoesan sodu  E211

Syntetyczna substancja konserwująca. Ma niekorzystny wpływ na zdrowie, może powodować nasilenie objawów astmy i alergii. Może powodować podrażnienie układu pokarmowego. Używany jest m.in. do dżemów i galaretek niskosłodzonych, kiszonek i napojów gazowanych w tym alkoholowych o zawartości poniżej 15%.

Benzoesan potasu E212

Syntetyczny konserwant ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Spożywany w nadmiernych ilościach doprowadza do wystąpienia takich objawów jak: nasilenie dolegliwości spowodowanych astmą i alergią, podrażnienie jamy ustnej i nadpobudliwość. Ma zastosowanie m.in. do kandyzowanych i lukrowanych owoców, produktów mięsnych podawanych obróbce cieplnej oraz napojów bezalkoholowych i alkoholowych o zawartości do 15%.

Benzoesan wapnia  E213        

Syntetyczny związek o niekorzystnym działaniu na zdrowie. Może wywoływać objawy takie jak podrażnienie skóry, anafilaksję, astmę czy problemy behawioralne. Powinny go unikać dzieci oraz osoby uczulone na aspirynę. Stosowany jako substancja konserwująca do takich produktów żywnościowych jak m.in. majonezy, buliony w płynie, płynna masa jajowa i sosy.

Ester etylu, propylu i metylu p-hydroksybenzoesowego oraz ich sole E214-E219

Do tej grupy zaliczane są syntetyczne konserwanty otrzymywane z toluenu. Mają niekorzystny wpływ na zdrowie, powodują uwolnienie histaminy (pseudo-alergicznych reakcji). Może powodować pokrzywkę, różnorodne reakcje alergiczne, np. swędzenie skóry i łuszczycę. Wykorzystywany jest m.in. do produktów mięsnych, pasztetów, wyrobów cukierniczych (niestosowane do produktów czekoladowych).

Dwutlenek siarki E220

Syntetyczny konserwant ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Obniża zawartość witamin: A i B1, u astmatyków może nasilać dolegliwości. W wysokich stężeniach może powodować różnorodne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, bóle głowy, a nawet zwężenie oskrzeli. W żywności stosowany jest m.in. do wyrobu soków z winogron, orzechów marynowanych, dżemów i galaretek, suszonego imbiru i pomidorów.

Siarczan sodu (IV) E221

Syntetyczny związek stosowany jako konserwant i regulator kwasowości. W małych dawkach uznawany jest za bezpieczny. Może powodować utlenianie witamin. Powinny go unikać osoby z dysfunkcją nerek i wątroby. Najczęściej powoduje ból głowy i dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Używany jest do konserwacji różnorodnej żywności m.in. suszonych pomidorów, piwa i wina.

Wodorosiarczan sodu (IV) E222

Syntetyczna substancja konserwująca o niekorzystnym działaniu na zdrowie. Powoduje najczęściej skórne reakcje alergiczne. Powoduje ból głowy i poranne mdłości. E222 wykorzystywany jest głównie do mrożonych skorupiaków i głowonogów, żelatyny i zagęszczony sok z winogron.

Disiarczyn sodu E223

Sztuczny związek chemiczny o niekorzystnym działaniu dla zdrowia. Najczęściej powoduje różnorodne reakcje alergiczne m.in. pokrzywkę skórną, katar sienny i atopowe zapalenie skóry. Stosowany jest np. do suszonego imbiru, białych warzyw konserwowych w puszkach i słoikach.

Disiarczyn potasu E224

Sztuczny związek chemiczny o niekorzystnym działaniu na zdrowie. Może powodować reakcję alergiczne m.in. pokrzywkę, astmę i problemy behawioralne. Przyczynia się również do rozstroju żołądka. Używany jest jako konserwant m.in. do suszonych pomidorów, galaretek i miodu pitnego. 

 

Autor: Brygida Konopka- König