Święta made in Poland, czyli polskie produkty na stole wielkanocnym

15 kwietnia, 2025 Wyłączono przez Brygida
Święta made in Poland, czyli polskie produkty na stole wielkanocnym

Święta Wielkanocne wymagają zakupu wielu wysokiej jakości składników (najlepiej polskie produkty), aby przygotowane z nich potrawy nie tylko cieszyły oko i podniebienie, ale zawierały również wiele cennych mikro i makro składników. Na sklepowych półkach można znaleźć mnóstwo różnorodnych składników, które na pewno przydadzą się do przygotowania świąt Wielkiej Nocy. Poniżej przestawiam mój subiektywny wybór najważniejszych produktów.

Jaja

Święta Wielkanocne przez niektórych nazywane są również jajecznymi, z uwagi na dużą ilość jaj – są składnikiem nie tylko wielu dań czy wypieków, lecz również spożywane na twardo (popularne dzielenie się jajem przy stole). Choć w sklepach można znaleźć tanie jaja z chowu klatkowego, to jednak polecam zakupić jaja od lokalnego rolnika, dzięki temu zyskasz wysoką jakość i niepowtarzalny smak. W sklepach możesz zakupić również jaja made in Polnad takich marek jak: Farmio czy Fermy Woźniak.

Majonez

Kolejnym z must have produktów na święta (i nie tylko) jest oczywiście majonez. Oczywiście jednym z najbardziej znanych polskich marek majonezu jest Kielecki (niestety słynna marka Winiary należy do niemieckiego koncernu Nesttle). Mniej znanym polskim producentem majonezu jest Frubex.

Chrzan

Chrzan jest ważnym dodatkiem na stole wielkanocnym nie tylko ze względu na jego smak, lecz również na symboliczne znaczenie. Dlatego ma swoje miejsce w wielkanocnym koszyczku. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do wędlin, czy tradycyjnego barszczu białego. Polscy producenci chrzanu tartego, to marki Rolnik i Frubex.

święta polskie potrawy

Kiełbasa, szynka i inne wyroby wędliniarskie

Święta Wielkanocne wielu z nas kojarzą się z barszczem białym lub żurkiem i obowiązkowo dodatkiem kiełbasy (oczywiście białej).  W sklepach można znaleźć różnorodne produkty wędliniarskie na bazie mięsa wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Oczywiście zachęcam do zakupu produktów od lokalnych sprzedawców. Jeśli jednak nie masz możliwości takiego zakupu, to sięgnij po produkty takich marek jak: Tarczyński, Olewnik, JBB Bałdyga, Gobarto, ZM Szubryt, Kawiks.

Mąka z polskiego młyna

Z pewnością jest to kolejny must have na świątecznej liście zakupów. W zależności od preferencji można wybierać wśród pszennej, żytniej, owsianej, a nawet bezglutenowych np. kukurydzianej, ryżowej czy z amarantusa. Oczywiście najlepsza będzie taka prosto z młyna. Dobrym wyborem będą również mąki takich marek jak: Lubella, BioBalscy oraz Polskie Młyny.

Nabiał

Serniczek, mazurek z masą, czy pascha – jak powszechnie wiadomo, nie ma świąt bez słodkich wypieków. Choć w sklepach (zwłaszcza w zagranicznych dyskontach dominują produkty zagranicznych marek (wyprodukowane w Polsce)), to warto sięgnąć po rodzime przetwory, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Są to takie marki jak: Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, Mlekovita, Mlekpol, Jagr, OSM Krasnystaw, OSM Gostyń, Piątnica, Bakoma i Jogo.

Dodatki do ciast

Dla wielu z nas ważnym produktem jest masa kajmakowa np. z OSM Gostyń lub Helio S.A. (w większości polski kapitał). Oczywiście ważne są również dżemy i marmolady np. do smarowania ciast czy ciasteczek. Wtedy warto sięgnąć po produkty takich marek jak np. Tenczynek, VORTUMNUS, Gomar Pińczów, Dawton i Herbapol.

Kupuj odpowiedzialnie. Do przygotowania dań i wypieków wielkanocnych warto zastosować produkty rodzimego pochodzenia. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że potrawy będą wysokiej jakości.