Jak przetrwać w sytuacjach kryzysowych? – czyli ABC preppersa

4 lipca, 2024 Wyłączono przez Brygida
Jak przetrwać w sytuacjach kryzysowych? – czyli ABC preppersa

W życiu zdarzają się różnorodne sytuacje kryzysowe, które mogą stanowić zagrożenie dla całej rodziny. Do najważniejszych zalicza się różnego rodzaju katastrofy biologiczne, konflikty (również te militarne), a nawet załamanie światowego rynku finansowego. Aby być lepiej przygotowanym na takie niespodziewane sytuacje, stań się preppersem i przygotuj zapasy i przedmioty, które ułatwią przetrwanie podczas kryzysu, a także pomogą w zachowaniu komfortu psychicznego.

Jakie działania podejmują preppersi?

Dla prepersów najważniejsze jest zapewnienie sobie i najbliższym jak najwyższą samowystarczalność, która jest niezależna od czynników zewnętrznych oraz zdobywanie niezbędnej wiedzy o przetrwaniu. Podstawowymi działaniami prepersa są m.in.

  • tworzenie różnorodnych planów ewakuacji np. z domu
  • budowa różnych schronów np. ziemianek czy bunkrów
  • edukacja i przetrwanie z zakresu survivalu
  • gromadzenie różnego rodzaju przedmiotów do przetrwania

Prepersi zakładają różnego rodzaju scenariusze, dlatego biorą zarówno wielotygodniowe pozostawianie w domu, jak i szybką ucieczkę. Należy pamiętać, aby wszystkie towary kupować wyłącznie w czasach spokoju, dzięki temu towar jest zawsze dostępny w przystępnych cenach.

Żywność i akcesoria niezbędne do jej przygotowania

Pierwszą grupę produktów stanowi żywność i akcesoria niezbędne do jej przygotowania. Na początku radzimy zebrać zapasy, które pozwolą przetrwać około miesiąca wszystkim domownikom. Pamiętaj, że posiłki przygotowane z tych produktów żywnościowych muszą być właściwie zbilansowane. Podczas zakupów wybieraj wyłącznie te produkty, które możesz z łatwością przechowywać i mają długą datę przydatności do spożycia.

Żywność średnio i długoterminowa (od pół roku do nawet kilku lat)

  • żywność w puszkach
  • przetwory
  • różne produkty wekowane
  • chleb wojskowy
  • przyprawy

Żywność wieloletnia (termin nawet kilkanaście lat)

  • mąka
  • ryż
  • mleko w proszku
  • kawa, herbata, kakao
  • żywność suszona i liofilizowana
  • mięso suszone

Produkty spożywcze w ogóle nie mające terminu spożycia

  • miód
  • ocet
  • cukier
  • kawa rozpuszczalna
  • mocne alkohole
  • skrobia kukurydziana
  • mrożone owoce i warzywa (o ile nie zostaną rozmrożone i ponownie zamrożone)

O czym warto pamiętać podczas przechowywania żywności?

  1. Stosuj zasadę FIFO (z ang. first in first out) – towary, które zakupiłeś jako pierwsze, zużyj jako pierwsze.
  2. Wybieraj produkty, które są łatwe w przechowywaniu.
  3. Nie trzymaj wszystkich zapasów w jednym miejscu.
  4. Wybieraj produkty żywnościowe o wysokiej wartości odżywczej.
  5. W czasach stabilizacji i pokoju zużywaj zapasy, sukcesywnie zastępując je nowymi, dzięki temu unikniesz przeterminowania żywności.

Gotowanie w przypadku awarii prądu lub gazu

Pamiętaj, aby być przygotowanym na braki w dostawie prądu lub gazu, dlatego powinieneś zakupić:

  • kuchenkę turystyczną na butlę z gazem
  • kuchenkę turystyczną na paliwo stałe
  • krzesiwo
  • zapas zapałek i zapalniczek

Przydadzą się również naczynia do przygotowania posiłków na ognisku m.in.

  • ruszt
  • kociołek żeliwny
  • ruszt żeliwny

Woda i rzeczy do jej uzdatniania

Woda jest niezbędna do życia. Dlatego polecamy gromadzić ją w 5 l baniakach lub ewentualnie w butelkach o mniejszej pojemności. Poza wodą do picia warto zgromadzić zapas tzw. wody użytkowej, czyli przeznaczonej do kąpieli czy spłukiwania w toalecie. Pamiętaj, że ilość wody musi być dostosowana do liczny domowników.

Środki higieniczne

Podczas różnorodnych kryzysów bardzo groźne są choroby wywołane przez różnorodne wirusy i bakterie. Dlatego tak ważne jest posiadanie zapasów produktów higienicznych np. podczas pandemii COVID-19 w Biedronce brakło papieru toaletowego – nie można go było zakupić. Zalecam, aby w domu był zawsze zapas:

  • papieru toaletowego
  • chusteczek nawilżających
  • środków higienicznych dla kobiet oraz osobnych dla dzieci
  • płyny do dezynfekcji
  • żele pod prysznic, szampony i mydła

Wyposażenie medyczne i apteczka prepersa

Pamiętaj, aby poza w pełni wyposażoną apteczką mieć również zapas leków, które przyjmujemy na stałe. W domowej apteczce nie powinno zabraknąć leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych, bandaży, gaz jałowych, a nawet środków do dezynfekcji ran, czy węgla aktywnego.

Awaryjne zasilanie

Do tej kategorii należy zaliczyć zapasy baterii do różnorodnych urządzeń elektrycznych np. akumulatory, power banki, baterie. Bardzo dobrą opcją jest generator lub agregat prądotwórczy. Warto zaopatrzyć się w panele solarne lub stacje zasilające.

Narzędzia i oświetlenie

Nie zapomnij również o latarkach i zapasie kilku świec. Warto również mieć kilka lamp naftowych. Warto mieć również w domu narzędzia, które są przydatne w niewielkich naprawach. Takie jak m.in. noże, młotki, siekiery czy kleszcze.

Co jeszcze trzeba mieć w domu?

  • taśmę klejącą naprawczą
  • torby plastikowe małe i duże
  • ziarna zbóż
  • liny o różnych długościach i wytrzymałościach
  • środki owadobójcze i kleszczobójcze
  • różnorodny alkohol (może posłużyć jako środek płatniczy)
  • sprzęt wędkarski

Do powyższej listy warto dodać również przetwory domowej m.in. dżemy, pasy, czy różnorodne pikle. Gdy są we właściwy sposób przygotowane, to bez obaw przetrwają nawet kilka lat.