|

Sprawdzaj co jest polskie z aplikacją Polskie Marki! bit.ly/pobierzpolskiemarki

Analiza rynku musztardy



Musztarda jest bardzo popularnym sosem w naszym kraju. Należy również do najzdrowszych dodatków, ponieważ produkowana jest z gorczycy - rośliny należącej do rodziny kapustowatych. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przeczytaj, które musztardy pochodzą od polskich producentów.

Jakie musztardy są w Polsce najpopularniejsze?

Bez dobrej musztardy wielu z nas nie wyobraża sobie grilla. Ten popularny sos wykorzystywany jest również do sałatek, mięs, a nawet kanapek. Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca: biała, czarna lub sarepska. Sos zawiera również dodatki smakowe m.in. miód, chrzan czy imbir. Największą popularnością w naszym kraju cieszą się musztardy zagranicznych marek m.in. Kamis, czy Pudliszki. Na szczęście coraz większa świadomość wśród konsumentów sprawia, że więcej osób kupuje produkty rodzimych brandów.

Które Polskie marki produkują musztardy?

Polskie musztardy cieszą się dużą popularnością zwłaszcza wśród francuskich konsumentów, których ten jest tak ważny, jak ketchup dla Polaków. Które polskie marki produkują musztardę?

Babcina Spiżarnia

Właścicielem marki Babcina Spiżarnia jest polskie przedsiębiorstwo Salutario sp. z o.o. zajmujące się wyłącznie produkcją przetworów warzywno-owocowych. Choć jest to młody brand (powstał w 2015 roku), to zdobył już rzesze wiernych klientów. Wszystkie przetwory wykonane są wg tradycyjnych sprawdzonych receptur z wysokiej jakości produktów.

Bona

Zakład spożywczy został utworzony w 1990 roku z zamiłowania do dobrego i zdrowego jedzenia. W tym samym roku zostały wyprodukowane pierwsze produkty, czyli majonez i musztarda. Obecnie marka oferuje ponad 100 produktów z warzyw zarówno dla klientów indywidualnych, jak i dla gastronomi.

Białuty

Przedsiębiorstwo powstało w 1976 roku, od początku swojej działalności zajmowało się przetwórstwem warzywno-owocowym.

Dagoma sp. z o.o.

Firma zrodziło się w wyniku reorganizacji Dagoma Gdańsk. Dagoma Płuck zachowała znak towarowy (rozpoznawany wśród konsumentów). Rozpoczęła swoją działalność 1.10.2021. Zajmuje się produkcją przetworów owocowo-warzywnych wg tradycyjnych receptur pochodzących z lat 20 XX wieku, czyli od początku istnienia Dagoma Gdańsk.

Dawton

Marka powstała ponad 30 lat. Do grupy Dawton należy: Dawton, Dawton Frozen i NektaVit. W ofercie przedsiębiorstwa są różnorodne przetwory warzywno-owocowe.

Fanex

Marka powstała w 1988 roku. Specjalizuje się w produkcji przetworów owocowo-warzywnych. Obecnie w ofercie brandu jest ponad 300 różnorodnych produktów takich jak: sosy, przyprawy.

Frubex

Polska rodzinna firma, która powstała w 1988 roku. Marka od początku zajmowała się wyłącznie przetwórstwem warzywno-owocowym. Od 2010 roku brand produkuje przetwory dla marek własnych zagranicznych sieci handlowych.

Finako

Przedsiębiorstwo powstało w 1992 po sprywatyzowaniu Wytwórni Octu i Musztardy w Świeciu nad Wisłą. Obecnie zakład znajduje się w Pruszczu Pomorskim. Przetwory warzywno-owoce produkowane są wg tradycyjnych receptur.

Kętrzyński 1945

Zakłady Kętrzyński działają nieprzerwanie od 1945 roku, od 1962 roku produkowany jest majonez. Zmiany ustrojowe spowodowały, że w 1990 roku zawiązała się spółdzielnia w tej formie przedsiębiorstwo działa do dziś.

Konik

Słynna musztarda z konikiem produkowana jest przez firmę PPH Ankorp Sp. z o.o. od 1992 roku, gdy została wykupiona podupadająca Spółdzielnia Pracy POLMES. Musztarda produkowana jest bez przerwy od 1880 roku wg tych samych receptur.

Krakowski Kredens

Marka powstała w 2007 roku. W ofercie brandu są różnorodne produkty spożywcze wykonywane wg tradycyjnej receptury. Obecnie produkowane są 3 rodzaje musztardy.

Octetix

Przedsiębiorstwo rozpoczęło swoją działalność w 1948 jako Fabryka Octu Spirytusowego, od 1968 roku produkowany jest majonez. W 1991 firma została sprywatyzowana.

Ogródek dziadunia

Początki przedsiębiorstwa sięgają początku lat 90. XX wieku. Firma zajmuje się przetwórstwem warzywno-owocowym wg tradycyjnych receptur bez dodatku ulepszaczy i konserwantów.

Orzech

Przedsiębiorstwo zostało założone w 1996 roku. W firmie wytwarzane są produkty owocowo-warzywnym oraz dania gotowe. Marka stale poszerza asortyment, aby dostosować się zmieniających się trendów na rynku.

Pegaz

Polskie przedsiębiorstwo, które powstało w 1950 roku z połączenia trzech niezależnych firm produkujących ocet i musztardę. Nazwa Pegaz, czyli Poznańska Wytwórnia Produktów Spożywczych Przemysłu Terenowego została wprowadzona z dniem 1 stycznia 1969 roku. Firma wytwarza swoje produkty wyłącznie z krajowych surowców.

Primaeco

Polskie przedsiębiorstwo, które powstało w 2004 roku. Niedawno zmieniła się strategia bandu na ekologiczny, co spowodowało również zmianę nazwy na Primavika BIO. Jest to połączenie doświadczenia marki Primavika z wysoką jakością produktów Primaeco. Wszystkie produkty stworzone są z wysokiej jakości ekologicznych składników, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Produkty Primaeco można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w hipermarketach.

Pro dym

Marka powstała w 1994 w Rudzie Śląskiej. Zakład produkuje musztardę, majonez, ketchup oraz sosy musztardowo-ketchupowe. Wszystkie przetwory wykonane są z wysokiej jakości produktów.

Ptak

Zakład Produkcyjno-Handlowy Ptak powstał w 1988 roku w Częstochowie. Przedsiębiorstwo zajmuje się produkcją i dystrybucją przetworów warzywno-owocowych.

Prymat

Spółka powstała w 1983 roku i od początku istnienia zajmuje się produkcją przypraw i koncentratów. Jest jednym z najpopularniejszych producentów przypraw na rynku Europejskim. W skład grupy wchodzą marki: Kucharek, To Naturalne, Prymat, Smak, Nadir i Gastro Line.

Rębek

Przedsiębiorstwo Przetwórstwo Owoców i Warzyw Piotr Rębek jest obecne na polskim rynku od 1980 roku. Od początku marka produkowała przetwory wg tradycyjnych receptur. Pierwszym produktem, który powstał był chrzan tarty, z czasem firma poszerzyła swój asortyment.

REYPOL 

Jest polską rodzinną marką, która powstała na przełomie 1991/1992 roku. Zajmuje się przetwórstwem warzywno-owocowym m.in. produkcją musztard i ketchupów oraz warzyw marynowanych.

Roleski

Firma Rolski powstała w 1972 roku jako firma rodzinna od początku związana z przetwórstwem spożywczym. Rozwój przedsiębiorstwa nastąpił na początku lat 90. XX wieku. W ofercie marki są różnorodne produkty warzywne i owocowe.

Tarsmak

Polska rodzina spółka, która powstała w 1991 roku w Radgoszczy koło Tarnowa. W ofercie przedsiębiorstwa jest ponad 200 różnorodnych sosów majonezowych, musztard i ketchupów.

WPS Społem

Początki WPS Społem sięgają 1911 roku, gdy powstaje Związek Spółdzielców Spożywczych Społem i wszystko zaczyna się od produkcji mydła. W 1932 rusza produkcja musztardy i octu. Obecnie przedsiębiorstwo produkuje 8 rodzajów tego specjału.

Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej

Historia musztardy Kcyńskiej sięga lat 50. XX wieku, gdy Kcyni powstał GS produkujący musztardę, która wytwarzana była do 1993 roku. Ponowna produkcja musztardy Kcyńskiej ruszyła w 2013 roku. Długotrwały proces produkcji i przechowywanie gotowego wyrobu w dębowych beczkach sprawia, że musztarda ma niezwykły smak.

Vitapol Sp. J.

Firma, która powstała w 1989 roku z pasji, wiedzy i zamiłowania do wysokiej jakości produktów. Wszystkie wyroby brandu produkowane są wg sprawdzonych receptur. Od kilku lat przetwory warzywno-owocowe cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród klientów zagranicznych.

 


Autor: Brygida Konopka- König