Produkty tego rodzaju potocznie nazywa się plastikami. Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności to polimery, które najczęściej są pochodzenia organicznego. Ich niekwestionowana zaletą jest niski koszt produkcji, możliwość niemal dowolnego kształtowania, odporność na czynniki zewnętrzne i trwałość mechaniczna. Są również poddawane recyklingowi. Szczególne znaczenie w gospodarce zajmują opakowania produktów spożywczych, które można spotkać niemal na każdym kroku. Do ich wyprodukowania wykorzystuje się różne polimery, które charakteryzują się odmiennymi właściwościami.
Najpopularniejszym z tworzyw sztucznych jest PET, czyli tereftalan etylenu. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, ale najczęściej kojarzy się właśnie z produkcją butelek. Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności stworzone z PET charakteryzują się wysoką trwałością, transparentnością, odpornością na uderzenia i ściskanie, oraz brakiem reakcji z artykułami spożywczymi. Dlatego tak chętnie stosuje się je szczególnie w branży artykułów żywnościowych. Szczególnymi rodzajami teraftalanu etylenu są:
Szczególnie materiał C-PET jest bardzo często stosowany do wytwarzania opakowań spożywczych. Cechuje się wyższą odpornością na kontakt z wysoka temperaturą, co umożliwia jego podgrzewanie w piekarniku razem z posiłkiem.
Kolejny surowiec niezbędny w wytwarzaniu opakowań to polipropylen PP. Jest szczególnie ceniony za wysoką odporność połączona z niską kruchością. Dlatego przy jego udziale produkuje się opakowania na gotowe posiłki, jogurty, a nawet produkty farmaceutyczne. Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności wytwarzane z PP są idealne pod kątem reakcji z pożywieniem. Obojętność na produkty żywnościowe i możliwość łatwej obróbki surowca powodują, że chętnie wykorzystuje się go do zapakowania posiłków gotowych do spożycia lub przechowywanych.
To szczególny rodzaj materiału do produkcji opakowań. Poliwęglan PC jest bardzo trwałym surowce, który wykazuje odporność na nacisk oraz skrajne temperatury. Przy tym jest bezbarwny, oczywiście z możliwością koloryzowania. PC nie zmienia swoich właściwości pod wpływem promieniowania UV i promieniowania wysokoenergetycznego. Dzięki temu opakowania produkowane z poliwęglanu mogą być sterylizowane do zastosowań medycznych. Jednym z przykładów zastosowania PC w branży spożywczej jest wytwarzania butelek dla noworodków i małych dzieci.
Oczywiście powyższe surowce nie są jedynymi, które stosuje się do produkcji opakowań spożywczych. Stanowią jednak zdecydowana większość wśród wszystkich obecnie wytwarzanych produktów.
---
Artykuł sponsorowany
Zapisz się do naszego newslettera, aby być zawsze na bieżąco z najnowszymi informacjami na WspieramRozwój.pl