Opakowania z tworzyw sztucznych
18 stycznia, 2022Czym są tworzywa sztuczne do pakowania żywności?
Produkty tego rodzaju potocznie nazywa się plastikami. Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności to polimery, które najczęściej są pochodzenia organicznego. Ich niekwestionowana zaletą jest niski koszt produkcji, możliwość niemal dowolnego kształtowania, odporność na czynniki zewnętrzne i trwałość mechaniczna. Są również poddawane recyklingowi. Szczególne znaczenie w gospodarce zajmują opakowania produktów spożywczych, które można spotkać niemal na każdym kroku. Do ich wyprodukowania wykorzystuje się różne polimery, które charakteryzują się odmiennymi właściwościami.
Surowce do wytwarzania butelek – PET
Najpopularniejszym z tworzyw sztucznych jest PET, czyli tereftalan etylenu. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie, ale najczęściej kojarzy się właśnie z produkcją butelek. Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności stworzone z PET charakteryzują się wysoką trwałością, transparentnością, odpornością na uderzenia i ściskanie, oraz brakiem reakcji z artykułami spożywczymi. Dlatego tak chętnie stosuje się je szczególnie w branży artykułów żywnościowych. Szczególnymi rodzajami teraftalanu etylenu są:
- A-PET,
- C-PET oraz
- G-PET.
Szczególnie materiał C-PET jest bardzo często stosowany do wytwarzania opakowań spożywczych. Cechuje się wyższą odpornością na kontakt z wysoka temperaturą, co umożliwia jego podgrzewanie w piekarniku razem z posiłkiem.
Tacki, opakowania zamykane i pojemniki z polipropylenu PP
Kolejny surowiec niezbędny w wytwarzaniu opakowań to polipropylen PP. Jest szczególnie ceniony za wysoką odporność połączona z niską kruchością. Dlatego przy jego udziale produkuje się opakowania na gotowe posiłki, jogurty, a nawet produkty farmaceutyczne. Opakowania z tworzyw sztucznych do żywności wytwarzane z PP są idealne pod kątem reakcji z pożywieniem. Obojętność na produkty żywnościowe i możliwość łatwej obróbki surowca powodują, że chętnie wykorzystuje się go do zapakowania posiłków gotowych do spożycia lub przechowywanych.
Odporne na czynniki zewnętrzne opakowania z poliwęglanu PC
To szczególny rodzaj materiału do produkcji opakowań. Poliwęglan PC jest bardzo trwałym surowce, który wykazuje odporność na nacisk oraz skrajne temperatury. Przy tym jest bezbarwny, oczywiście z możliwością koloryzowania. PC nie zmienia swoich właściwości pod wpływem promieniowania UV i promieniowania wysokoenergetycznego. Dzięki temu opakowania produkowane z poliwęglanu mogą być sterylizowane do zastosowań medycznych. Jednym z przykładów zastosowania PC w branży spożywczej jest wytwarzania butelek dla noworodków i małych dzieci.
Opakowania z tworzyw sztucznych dla żywności – podsumowanie
Oczywiście powyższe surowce nie są jedynymi, które stosuje się do produkcji opakowań spożywczych. Stanowią jednak zdecydowana większość wśród wszystkich obecnie wytwarzanych produktów.
—
Artykuł sponsorowany