Dofinansowanie posiłków jako jedna z metod zwiększenia motywacji
3 października, 2019Jak podnieść motywację w pracy?
Perfekcyjny system motywacyjny powinien być dla wszystkich jasny i przejrzysty, logicznie sformułowany, zgodny z obowiązującymi regulacjami prawnymi, a także akceptowany przez pracowników. Wobec tego, aby motywowanie miało jakiś sens i dawało zamierzone efekty musi być zaplanowane pod kątem indywidualności.
Obecnie kluczowym elementem wpływającym na motywację do wykonywanych obowiązków zawodowych i lojalność wobec firmy jest dbałość o dobre samopoczucie i zdrowie zatrudnionych. Z przeprowadzonych badań wynika, że znaczącą rolę w odczuwaniu komfortu na tych płaszczyznach, jest zdrowe odżywianie, dostarczające organizmowi sporej dawki energii, co zwiększa produktywność nawet o 25%.
Ogromne znaczenie ma tutaj również kondycja zdrowotna osób zatrudnionych. Choroba jednego z pracowników wpływa na dezorganizację pracy i spadek produktywności całego działu. Pracownicy przebywający na zwolnieniu lekarskim to strata dla firmy zarówno w postaci spadku sił jak również konieczności poniesienia dodatkowych kosztów. Ciepłe i zdrowe posiłki, szczególnie w okresie jesienno-zimowym to duża szansa na zmniejszenie skłonności do zachorowań, co w efekcie przekłada się na finanse Twojej firmy.
Możliwość dofinansowania pożywienia jest często niedoceniana przez pracodawców. Z przeprowadzonych badań wynika jednak, że aż 82% osób zatrudnionych uważa, że takie świadczenia znacząco poprawiają sytuację w firmie. Deklarują również, że obiady pracownicze spełniają ich potrzeby, czują się docenieni przez pracodawcę, co wpływa na jakość wykonywanych zadań.
Częściowe dofinansowanie posiłków
Akty prawne regulujące kwotę dofinansowania posiłków mówią wyraźnie, że jeżeli kwota dofinansowania przekroczy próg 190 zł, kwota nadwyżki nie będzie podlegać zwolnieniu z opodatkowania. Zatem oznacza to, że jeśli pracodawca nie przekroczy miesięcznie tej kwoty na jednego pracownika, nie jest zobowiązany do odprowadzenia składki ZUS od kwoty przeznaczonej na ten benefit pracowniczy.
Bywa i tak, że pracodawca woli zastąpić kupowanie obiadu, bonami żywieniowymi lub towarowymi. Sytuacja w tym momencie trochę się komplikuje, ponieważ regulacje prawne mówią, że aby takich bonów nie została naliczona składka zus od przychodów, muszą być zrealizowane w zakładzie gastronomicznym lub firmowej stołówce. Bywa i tak, że jedyną opcją, by nie odprowadzać od nich składek jest finansowanie z Funduszy Zakładowego Świadczeń Socjalnych. Jak to uregulować? Wszystko o dofinansowaniu na posiłki dla pracowników znajdziesz na stronie https://smartlunch.pl/blog/2019/06/27/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-uldze-zus-na-posilki-dla-pracownikow/.
Skąd i jak zamawiać smaczne posiłki?
Jak już wspomnieliśmy czas jest dla każdego z nas ogromnie ważny, szczególnie w dobie intensywnego tempa życia, dlatego nikt z nas nie chciałby go tracić niepotrzebnie. Z myślą o zaoszczędzeniu tego cennego czasu, szczególnie w pracy powstało sporo aplikacji ułatwiających zamówienie obiadu prosto do miejsca, gdzie wykonujemy swoje obowiązki służbowe. Przykładem bardzo pomocnej aplikacji jest SmartLunch (smartlunch.pl), której obsługa wyróżnia się łatwością i przyjemnością, nie sprawia żadnych problemów technicznych.
Jak zamówić posiłek w SmartLunch?
Aplikacja jest prosta i przyjemna w obsłudze. Po podpisaniu umowy, pracownikom danej firmy zakładane są indywidualne konta, dzięki którym będą mogli zamawiać dla siebie posiłki. Wybrana restauracja przedstawia menu, z którego można wybrać obiad dla siebie. Pracodawca wybiera czas i miejsce dostawy a zamówiony posiłek dostarczany jest do danego miejsca punktualnie i bez żadnych opóźnień.
Proces zamawiania posiłków przez platformę SmartLunch to niezwykle wygodna i komfortowa opcja. Za całe zamówienie odpowiada aplikacja, dzięki czemu nie tracisz czasu na samodzielne zamawianie posiłku dla Twojej firmy. Dodatkowym plusem jest fakt, że restaurator ma wgląd do wszystkich zamówień i dokładnie wie ile porcji ma przygotować, co ogranicza straty.
Obiady przywożone są przez lokalnego restauratora, który współpracują z SmartLunch i trafiają prosto w ręce pracownika. Takie rozwiązanie gwarantuje również, że dostarczony obiad będzie ciepły i świeży. Zobacz ofertę na catering Smartlunch w Warszawie i okolicach.
Jak rozliczać obiady z Smartlunch?
Zatem jak wygląda rachunkowość i koszty rozliczenia obiadów? Otóż bardzo prosto i klarownie. Jeśli nastąpi przekroczenie kwoty dofinansowania przyznanego przez pracodawce, należność taka może zostać przekierowana przez aplikację i odliczona z wynagrodzenia pracowniczego, lub z karty płatniczej, jaką klient zsynchronizował z tą aplikacją. Oprócz tego generuje ona dokładny raport za wybrany okres czasu, dzięki temu można wpiąć ją pod rachunkowością firm, bez potrzeby zbędnego rozpisywania i drukowania. Każdy klient i użytkownik SmartLunch może na bieżąco kontrolować kwoty, jakie wydaje na jedzenie w danym miesiącu. A więc czy można tak motywować pracowników? Można!
Motywowanie pracownika to bardzo rozbudowane i różnorodne działanie, jak już wiemy nie istnieje idealny schemat pod który można zebrać wszystkich pracowników i przedstawić możliwe narzędzia, rozwiązania i techniki. Motywować należy według indywidualnych potrzeb każdego pracownika, jego predyspozycji i wewnętrznej pasji i chęci rozwoju. Motywowanie pracowników to niełatwy proces, jednak aby go rozpocząć niezbędne jest poznanie swojego zespołu, jasne wytyczenie celów i wspieranie kadry w ich osiąganiu. Szczęśliwa i spełniona kadra jest gwarancją sukcesów.
—
Artykuł sponsorowany